כ-130 התנחלויות הוקמו בגדה המערבית מאז שנכבשה ב-1967, לצורך הקמתן נדרשו לא פעם מגוון דרכים יצירתיות שאפשרו להשתלט על האדמות. אחת השיטות הנפוצות להקמת התנחלויות היתה שימוש באצטלה ביטחונית: שטחי אימונים, שטחי אש, תפיסה לצרכים צבאיים – מאחורי כל אלה הסתתרה לא פעם מטרה אחרת, צבאית פחות ומדינית יותר. דוגמה בולטת היא המקרה של ההתנחלות כוכב השחר, שבאתר האינטרנט שלה נכתב בלקוניות לגבי הקמתה: "בשנת 1975 נבנה במקום בסיס צבאי של הנח"ל. הבסיס התקיים עד שבשנת 1980 הגיע לאזור גרעין של כעשרה זוגות צעירים ובנה את כוכב השחר". איך הפכו אדמות פלסטיניות לבסיס צבאי, שהפך להתנחלות אזרחית?
במכתב מספק אלוף ורדי אישור רשמי לסגירת 1,000 דונם לצורך שטח אימונים. ורדי מציין במכתבו כי באיתור השטח שייסגר יש לכלול "ככל הניתן" אדמות מדינה (כלומר אדמות שהיו רשומות בבעלות המדינה הירדנית) או אדמות של תושבים פלסטינים נפקדים. עוד נקבע במכתב כי תוואי השטח לסגירה יוצע על ידי הצבא, בתיאום עם מינהל מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית.
מנהל המחלקה להתיישבות בסוכנות היהודית מילא תפקיד מפתח בהקמת מאחזים והתנחלויות בשנות ה-70, ובין היתר פעל גם להקמת ההתנחלות כוכב השחר. מסמך זה הוא חלק מסדרת חילופי מכתבים הדנה באיתור השטח הספציפי שיועד ל"אימונים".
פרוטוקול שיחה שהתקיימה ב-28 באוקטובר 1974, בין שר הביטחון שמעון פרס לחנן פורת, ממקימי גוש אמונים ומראשוני המתנחלים בגוש עציון ולימים חבר כנסת מטעם המפד"ל. במוקד השיחה עמד עתיד ההתנחלות היהודית בשטחי הגדה המערבית. בפרוטוקול השיחה, שבשעתה היתה חשאית ולא נועדה לפרסום, נחשפת מערכת היחסים הצמודה בין המערכת הפוליטית – ובייחוד משרד הביטחון – לבין נציגי המתנחלים. בשיחה הבהיר פרס לפורת כי הוא תומך בהתנחלות בשטחי הגדה המערבית ומסר במפורש כי מסיבות מדיניות הוא מאשר להתיישב במעלה אדומים, בבעל חצור, בתקוע ובכוכב השחר, וכן להגדיל את ההתנחלות בגילה.
במכתב אל השר ישראל גלילי, שכיהן באותה עת כיו"ר הוועדה להתיישבות, מפרט אדמוני מחשבות והמלצות באשר לעתיד המאחזים שהוקמו בתקוע ובכוכב השחר. אדמוני מציג במכתב כמה חלופות אפשריות להקמת התיישבות בכוכב השחר, ומציין כי הסוכנות היהודית מעדיפה את האפשרות של הקמת 2-1 יישובים קואופרטיביים משולבים – שיתבססו על תעשייה, חקלאות ונופש. הוא מוסיף כי אפשרות זו מחייבת תפיסה של כ-3000 דונם של אדמות נפקדים באזור.
זהו, ככל הנראה, מסמך פנימי של המחלקה להתיישבות בסוכנות היהודית ובו סקירה של אפשרויות ההתיישבות, התעשייה, החקלאות, הדמוגרפיה ועוד, בהקמת גוש התיישבות בכוכב השחר. מסמך זה שימש לצורך הדיונים על עתיד השטח שנסגר בשלב ראשון לצורכי אימונים.
במכתב זה משיב ישעיהו נון לפנייתו של אורי אריאל, בנוגע לגרעין המעוניין להקים יישוב באזור כוכב השחר. נון מבהיר במכתבו כי החטיבה להתיישבות כבר עוסקת באזרוח המאחז שהוקם במקום כמה שנים קודם לכן ויישובו בחברי גרעין של גוש אמונים. בכך מומשה, הלכה למעשה, הבטחתו של פרס לחנן פורת מ-1974 – המוזכרת בפרוטוקול הפגישה ביניהם מ-28 באוקטובר 1974.