יום השנה למלחמת ששת הימים – שפרצה השבוע לפני 54 שנים – הוא הזדמנות לחזור אל אחד הרגעים המכוננים של מפעל ההתנחלות בשטחים הכבושים: פרשת ליל הסדר במלון פארק בחברון שהחלה באפריל 1968. פרוטוקול פגישה של שר הביטחון משה דיין עם ראשי המתנחלים בראשית יוני 1968 מספק הדגמה נוספת לאופן שבו תירוצים, קריצות עין ומשחקי מילים שימשו כבר מראשית הדרך גם את המתנחלים וגם את מערכת הביטחון, ששילבו ידיים כדי לטפח ולהכשיר את מפעל ההתנחלויות.
פגישת שר הביטחון משה דיין עם מתנחלי חברון
פרוטוקול הישיבה בין ראשי המתנחלים בחברון לשר הביטחון דיין מספק הצצה נוספת למערכת היחסים האינטימית של המתנחלים עם מערכת הביטחון כבר מראשית הדרך, ואת הדלת הפתוחה שלה זכו בלשכתו של שר הביטחון. בישיבה הבהיר השר דיין למתנחלים כי החלטה על הקמת עיר יהודית בחברון היא מהלך מורכב שידרוש אישור של הממשלה כולה, אך מבהיר כי התנחלות בעיר תחת כסות של "ישיבה" היא מהלך אפשרי ואף רצוי מבחינתו. "הממשלה לא פסלה ואני לא פוסל שלצד ה'ישיבה' הזאת, כנספחים או לא נספחים אליה – יימצאו עוד מספר אנשים", הבהיר דיין למי שלא הבין עדיין את רוח הדברים. "באותה המסגרת שמסביב ל'ישיבה', אם ה'ישיבה' תגיע ל-90-80 איש, ויהיו מסביב עוד 10-20 – לא נשאל אותו אם עובד פה או שם".
הישיבה המאתיים תשעים וחמש של הכנסת השישית
חלקה הראשון של ישיבת הכנסת נפתח בתשובות של שר הביטחון משה דיין לשאילתות שהעלו חברי כנסת. שתיים מהן עסקו בפרשת ההתנחלות במלון פארק בחברון: חבר הכנסת אורי אבנרי (מרשימת העולם הזה – כוח חדש) שאל על מידת חוקיותה של ההתנחלות בחברון, על כך השיב דיין בלקוניות כי המתנחלים פועלים על פי צווים שהוציא המפקד הצבאי. עוד שאל אבנרי על הנשק שנמסר למתנחלים. אחריו ביקש חבר הכנסת שמואל מיקוניס (מהמפלגה הקומוניסטית) לברר מה מעמדם של המתנחלים בחברון, מי החליט על העברתם ממלון פארק לבניין המושל הצבאי, ומה מתכוון משרד הביטחון לעשות איתם.