-
ספרים
-
הממשל הצבאי 1966-1948: אסופת מסמכים
-
ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות
ספרו של חוקר מכון עקבות אדם רז, "ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות", יצא בהוצאת כרמל ובשיתוף מכון עקבות. הספר מבוסס על תיעוד רב שנאסף בארכיונים בישראל, ועוסק בהרחבה בגזל ההמוני של הרכוש הנייד שהותירו אחריהם תושביה הפלסטינים של הארץ – בבתים, בחנויות, בבתי המלאכה ובמשקים שנעזבו במהלך המלחמה.
-
-
דו"חות
-
הדברים אינם נעימים
הדו"ח "הדברים אינם נעימים" בוחן לעומק את פעילותה של ועדת השרים לחיסוי של תיעוד ארכיוני, ומראה כיצד גוף זה משמש בפועל כדי להותיר עמודים רבים של מסמכי ארכיון כשהם חסויים ונסתרים מעיני הציבור – וזאת ללא כל סמכות חוקית. פעילות זו של ועדת השרים פוגעת באפשרות לקיים דיון היסטורי מורכב ומבוסס-עובדות, מביאה לסילוף ההיסטוריה של ראשית המדינה, ומזיקה לשיח הציבורי והפוליטי במדינת ישראל. -
השתקה
הדו"ח השתקה: פעילות מלמ"ב לחיסוי מסמכים בארכיונים הוא תוצר של מחקר בן שנתיים שערכו חוקרי מכון עקבות. בדו"ח נחשף כי במשך 17 שנים נוהג אגף הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב) לסגור לעיון הציבור מסמכים בודדים ותיקים מלאים, בארכיונים שונים, ללא כל סמכות חוקית. -
עניין של גישה
לצד שמירה על החומרים המופקדים בו, עיקר תפקידו של ארכיון הוא הנגשת חומרים אלה לציבור. דו"ח עקבות עניין של גישה מסכם את ממצאיו של מחקר ממושך בדבר החסמים הקיימים בגישה לארכיונים הממשלתיים בישראל. הדו"ח מציג המלצות לשיפור הגישה לארכיונים הממשלתיים ולעמידתם בחובותיהם החוקיות. -
1.29%: הגישה לארכיונים הממשלתיים
דף הנתונים 1.29%: מצב הגישה לארכיונים הממשלתיים מציג נתונים רשמיים שליקט מכון עקבות לגבי היקף החומר הזמין לעיון הציבור בארכיונים בישראל. מהנתונים עולה כי כ-99% מהחומר המופקד בארכיונים הממשלתיים הגדולים אינו נגיש לעיון הציבור, וארכיונים אלה מונעים גישה לקטלוגים של 94% מהחומרים המצויים בהם.
-
-
סטורימאפ
-
מדיניות של אי חקירה
לאחר שנים ארוכות שבהן הוסתרו חלקים נרחבים מסטנוגרמות של ישיבות הממשלה ב-1948 – הוסרו מרבית ההשחרות. החלקים שנחשפו לעיון מלמדים שהשרים ידעו בזמן אמת על חשדות לפשעים ומעשי זוועה שהתרחשו במלחמה. בתום ויכוח ארוך הם החליטו שלא לחקור בעניין. כאן תוכלו לקרוא את הפרוטוקולים שנפתחו לעיון.
-
מאום אל פרג' לבן עמי
כאן תוכלו להכיר את סיפורו של הכפר הפלסטיני אום אל פרג', כפר גלילי קטן למדי ששכן כ-3 ק"מ מזרחית לנהריה. אף שתושביו מעולם לא עזבו את האזור – אדמות הכפר נלקחו מהם ועליהן שוכן כיום מושב בן עמי. הסיפור של אום אל פרג' מספק הצצה אל כמה מהמנגנונים שבאמצעותם השתלטה ישראל על אדמות פלסטיניות לאחר 1948.
-
הקמת אזור הסייג וריכוזם של הבדואים בנגב
כאן תוכלו ללמוד על אזור הסייג – שטח צבאי סגור שהשתרע על כ-10% משטחו של הנגב, וגבולותיו לא היו מוכרים או ידועים לציבור הרחב בזמן אמת. הפעולות להקמתו החלט עם סיום המלחמה ב-1949 ונמשכו אל שנות ה-50, במטרה אחת: לרכז בתוכו את התושבים הבדואים באזור תחום ומוגדר, תחת פיקוח הדוק ומתמיד אחר תנועותיהם, מקום מגוריהם ומקורות הפרנסה שלהם.
-
על מסמך הצירים ומדיניות השחרת מסמכים בארכיונים הממשלתיים בישראל
הקריטריונים שלפיהם מחליטים בארכיונים הממשלתיים אם לחשוף או לחסות תיעוד היסטורי – אינם גלויים דיים לציבור. אנו מציגים כאן לראשונה את "מסמך הצירים" – אבן דרך חשובה בהיסטוריה של הסתרת תיעוד היסטורי בישראל משיקולים פסולים. עוד תוכלו לעיין בכמה מהמסמכים המוסתרים עד היום בארכיונים הממשלתיים בישראל – ממניעים פסולים וללא כל הצדקה אמיתית.
-
ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות
אתר אינטרנט ייעודי מאפשר להכיר מקרוב את פרשת גזל הרכוש הפלסטיני ב-1948. באתר תוכלו להתחקות אחר ביזת הרכוש, עיר אחר עיר לפי סדר כיבושן במלחמה, לעיין בעשרות מסמכים ארכיוניים שאיתרנו ולקרוא מאות עדויות על מה שהלך והתברר כגזל המוני שבו היו שותפים בזמן אמת ישראלים רבים – אזרחים וחיילים, יחידים וקבוצות.
-
הממשל הצבאי בישראל: 1966-1948
האתר שבנינו מספק הצצה אל הממשל הצבאי 1966-1948: אסופת מסמכים, שיצא בהוצאת מכון עקבות. באתר תוכלו לעיין בכמה מהמסמכים הבולטים שנכללו בספר הממשל הצבאי, במפות ובתרשימים המופיעים בו.
ספר הממשל הצבאי כולל כמאה מסמכי ארכיון, וכן מפות, תרשימים ותמונות, וביחד הם שופכים אור על מנגנון הממשל, אופני הפעולה שלו, על מטרותיו הגלויות והסמויות, על דמותו ועל חיי היום-יום של האזרחים הפלסטינים שהיו נתונים למרותו. המסמכים הכלולים בספר אותרו בארכיונים שונים ברחבי המדינה, חלקם נחשפו לעיון הציבור רק עתה, בעקבות בקשה של מכון עקבות לחשיפתם.
-
-
טורים ומאמרים בעיתונות
-
"אם ניתן להם מפה, הם יראו מה גדולים השטחים"
-
עשרות שנים שמרו בקיבוץ על הסוד: 80 לוחמי קומנדו קבורים מתחת לאדמותיו
-
כאן, בחניון של חוף דור, נמצא קבר אחים
-
דיר יאסין ממש לא היה הטבח היחיד. חשיפה: הפרוטוקולים החסויים מ-48'
-
ראש הממשלה אישר בקצרה: "החיילים שלנו היו מוכרחים לירות במתפרעים. 48 נהרגו"
-
"המפכ"ל: עוד לא הגענו לגבול העושק של הערבים"
-
מה מסתתר בבוידעם
-
ארבע שנים לפני מלחמת ששת הימים הודו במטכ"ל: במצב פוליטי נוח נוכל להחזיק בשטחים הכבושים
-
המשורר הוא אחד מכלי הביטוי של הלאומנות הערבית בישראל
פורסם ב"הארץ", 16 במאי 2021
באפריל 1969 נעצר המשורר הדרוזי הישראלי סמיח אל קאסם לאחר שלא הגיש את כתב היד של ספר שיריו לאישור הצנזורה. חצי שנה אחר כך הוגש נגדו כתב אישום. כשנדרשו חברי אגודת הסופרים העברים לפעול למענו, לא כולם גילו אליו אהדה רבה, ובכלל זה המשורר חיים גורי. לבסוף, בהתערבותה של ראש הממשלה גולדה מאיר, המשפט בוטל.
-
"אכזריות? הממשל הצבאי יותר מדי ליברלי ועדין"
-
שלמה גזית - ארכיטקט הכיבוש
-
מדריך הארכיון לבינה המלאכותית
פורסם ב"הארץ", 20 בספטמבר 2020
בעקבות הדיווחים כי ארכיון המדינה רוצה לפתח בינה מלאכותית שתזהה ותשחיר מילים אסורות במסמכי ארכיון – הנה כמה עצות למפתחי האלגוריתם.
-
צה"ל ביים מלחמה בגולן. איש לא טרח לספר על כך לתושבים
-
"אין החזקתם במחנות ריכוז מוצדקת יותר"
-
ההמלצות לטיפול בערבים: "למנוע ככל האפשר התגבשותה של שכבת משכילים רחבה"
-
התוכנית: לגרש ערבים ("בלי ברוטליות מיותרת")
פורסם ב"הארץ", 21 בדצמבר 2018
בדצמבר 1949 כתב מנכ"ל משרד החוץ, ולטר איתן, לשר הממונה עליו משה שרת על תוכנית לגירוש תושביהם של שמונה כפרים, חצי שנה לאחר תום המלחמה.
-
-
מאמרים ומחקרים
-
כלים מתאימים: משרד החוץ ואמנסטי ישראל, 1977-1969
-
ביטוח לסיכון פוליטי: ההתנחלויות וחברת הביטוח הממשלתית ינאי
-
תיק גל-17005/6: ארגון מחדש של הפיקוח על אזרחי המדינה הפלסטינים בשלהי הממשל הצבאי
תיק ארכיון המדינה גל-17005/6 ממשרד היועץ לענייני ערבים מכיל מאות עמודים, המתעדים חלק מהפרק האחרון של מנגנון הממשל הצבאי על הפלסטינים אזרחי ישראל. פתיחתו לעיון של התיק בן 446 העמודים בארכיון המדינה עוכבה במשך שנתיים.
-
-
ובינרים ואירועים
-
"המילה ביטחון היא כמו גומי"
באירוע שהתקיים בתל אביב במרץ 2023 השקנו את אוסף המסמכים: הממשל הצבאי 1966-1948. האוסף כולל מאות מסמכי ארכיון מקוריים מתקופת הממש הצבאי שהוטל על אזרחי ישראל הפלסטינים, והוא מספק מגע ישיר עם אחת התקופות המושכחות והמודחקות בהיסטוריה של מדינת ישראל. באירוע השתתפו העיתונאית חנין מג'אדלה ("הארץ"), עו"ד רוני פלי (האגודה לזכויות האזרח) ואדם רז (מכון עקבות). השחקן דורון תבורי הקריא מסמכים מהאוסף.
-
חפרפרת בכפר קאסם
בוובינר שהתקיים ב-28 באוקטובר 2021, ערב יום השנה ה-65 לטבח כפר קאסם, תיאר אדם רז, חוקר מכון עקבות ומחבר הספר "טבח כפר קאסם: ביוגרפיה פוליטית" את השאלות שעומדות עדיין על הפרק וסיפר איך "תוכנית חפרפרת" קשורה לטבח.
-
חלק א': מבוא לממשל הצבאי
בוובינר שהתקיים ב-15 ביולי 2020 תיאר חוקר מכון עקבות, אדם רז, את הממשל הצבאי שהוחל על אזרחי ישראל הפלסטינים בשנים 1966-1948, תפקידיו העיקריים, המבנה שלו ודרכי פעולתו.
-
חלק ב: מטרותיו של הממשל הצבאי
במפגש שהתקיים ב-5 באוגוסט 2020 סקר חוקר מכון עקבות, אדם רז, את מטרותיו – הגלויות והסמויות – של הממשל הצבאי, על בסיס מסמכים שנחשפו בארכיונים שונים בחודשים האחרונים.
-
חלק ג': לחיות תחת הממשל הצבאי
במפגש שהתקיים ב-9 בספטמבר 2020 סיפר הסופר והפובליציסט עודה בשאראת על חיי היום-יום תחת הממשל הצבאי, ועל השפעותיו על החברה הפלסטינית במדינת ישראל.
-
חלק ד': המחלוקת על הממשל הצבאי
במפגש שהתקיים ב-14 באוקטובר 2020 סקר אדם רז, חוקר מכון עקבות, את המחלוקת שאיפיינה את הממשל הצבאי לאורך כל שנות קיומו, ואת עמדותיהם – המפתיעות לעתים – של אישי ציבור, מפלגות ותנועות.
-
לחקור את הממשל הצבאי: מפגש חוקרות וחוקרים
במפגש שהתקיים ב-4 בינואר 2021 התארחו כמה מהחוקרים הבולטים שכתבו על הממשל הצבאי מפרספקטיבות שונות ובתקופות שונות: סברי ג'רייס, שספרו "הערבים בישראל" (1966) היה הראשון שתיאר את הממשל הצבאי; ד"ר שרה אוסצקי-לזר, מראשונות החוקרות של הממשל; ד"ר ארנון דגני, שחקר בשנים האחרונות את חיי היום-יום בממשל הצבאי. הנחה את הדיון חוקר מכון עקבות אדם רז.
-
בעקבות הספר ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות
ובינר בעקבות ספרו של חוקר מכון עקבות אדם רז, "ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות". במפגש השתתפו פרופ' מוסטפא כבהא ועיתונאי "הארץ" עופר אדרת, ששוחחו עם רז על גזל הרכוש הפלסטיני ב-1948, על המחקר לספר ועל התגובות הרבות שהפרסום עורר בארץ ובעולם.
-