-
ספרים
-
הדרך לשבעה באוקטובר
-
אסונו הפרטי של מר סמי סעאדה
אסונו הפרטי של מר סמי סעאדה מספר את סיפורו של ערבי־נוצרי תושב חיפה, שנותר בעיר לאחר כיבוש "חיפה הערבית" באפריל 1948 והמתין – לשווא – לחזרת בני משפחתו ששהו בלבנון בזמן המלחמה. באמצעות מחזה ושני פרקים היסטוריים, המבוססים על תיעוד שאותר בארכיונים שונים בארץ, מציג אסונו הפרטי של מר סמי סעאדה, מאבק קפקאי של אזרח לא רצוי נגד ריבון שנאלץ לקבל את נוכחותו. -
הממשל הצבאי 1966-1948: אסופת מסמכים
-
ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות
ספרו של חוקר מכון עקבות אדם רז, "ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות", יצא בהוצאת כרמל ובשיתוף מכון עקבות. הספר מבוסס על תיעוד רב שנאסף בארכיונים בישראל, ועוסק בהרחבה בגזל ההמוני של הרכוש הנייד שהותירו אחריהם תושביה הפלסטינים של הארץ – בבתים, בחנויות, בבתי המלאכה ובמשקים שנעזבו במהלך המלחמה.
-
-
דו"חות
-
מצב הכיבוש – השנה ה-57: תמונת מצב משותפת
-
הדברים אינם נעימים
הדו"ח "הדברים אינם נעימים" בוחן לעומק את פעילותה של ועדת השרים לחיסוי של תיעוד ארכיוני, ומראה כיצד גוף זה משמש בפועל כדי להותיר עמודים רבים של מסמכי ארכיון כשהם חסויים ונסתרים מעיני הציבור – וזאת ללא כל סמכות חוקית. פעילות זו של ועדת השרים פוגעת באפשרות לקיים דיון היסטורי מורכב ומבוסס-עובדות, מביאה לסילוף ההיסטוריה של ראשית המדינה, ומזיקה לשיח הציבורי והפוליטי במדינת ישראל. -
השתקה
-
עניין של גישה
לצד שמירה על החומרים המופקדים בו, עיקר תפקידו של ארכיון הוא הנגשת חומרים אלה לציבור. דו"ח עקבות עניין של גישה מסכם את ממצאיו של מחקר ממושך בדבר החסמים הקיימים בגישה לארכיונים הממשלתיים בישראל. הדו"ח מציג המלצות לשיפור הגישה לארכיונים הממשלתיים ולעמידתם בחובותיהם החוקיות. -
1.29%: הגישה לארכיונים הממשלתיים
דף הנתונים 1.29%: מצב הגישה לארכיונים הממשלתיים מציג נתונים רשמיים שליקט מכון עקבות לגבי היקף החומר הזמין לעיון הציבור בארכיונים בישראל. מהנתונים עולה כי כ-99% מהחומר המופקד בארכיונים הממשלתיים הגדולים אינו נגיש לעיון הציבור, וארכיונים אלה מונעים גישה לקטלוגים של 94% מהחומרים המצויים בהם.
-
-
טורים ומאמרים בעיתונות
-
האם זרעי הטבח של 7 באוקטובר נטמנו בהתנתקות?
-
"אם ניתן להם מפה, הם יראו מה גדולים השטחים"
-
עשרות שנים שמרו בקיבוץ על הסוד: 80 לוחמי קומנדו קבורים מתחת לאדמותיו
-
כאן, בחניון של חוף דור, נמצא קבר אחים
-
דיר יאסין ממש לא היה הטבח היחיד. חשיפה: הפרוטוקולים החסויים מ-48'
-
ראש הממשלה אישר בקצרה: "החיילים שלנו היו מוכרחים לירות במתפרעים. 48 נהרגו"
-
"המפכ"ל: עוד לא הגענו לגבול העושק של הערבים"
-
מה מסתתר בבוידעם
-
ארבע שנים לפני מלחמת ששת הימים הודו במטכ"ל: במצב פוליטי נוח נוכל להחזיק בשטחים הכבושים
-
המשורר הוא אחד מכלי הביטוי של הלאומנות הערבית בישראל
פורסם ב"הארץ", 16 במאי 2021
באפריל 1969 נעצר המשורר הדרוזי הישראלי סמיח אל קאסם לאחר שלא הגיש את כתב היד של ספר שיריו לאישור הצנזורה. חצי שנה אחר כך הוגש נגדו כתב אישום. כשנדרשו חברי אגודת הסופרים העברים לפעול למענו, לא כולם גילו אליו אהדה רבה, ובכלל זה המשורר חיים גורי. לבסוף, בהתערבותה של ראש הממשלה גולדה מאיר, המשפט בוטל.
-
"אכזריות? הממשל הצבאי יותר מדי ליברלי ועדין"
-
שלמה גזית - ארכיטקט הכיבוש
-
מדריך הארכיון לבינה המלאכותית
פורסם ב"הארץ", 20 בספטמבר 2020
בעקבות הדיווחים כי ארכיון המדינה רוצה לפתח בינה מלאכותית שתזהה ותשחיר מילים אסורות במסמכי ארכיון – הנה כמה עצות למפתחי האלגוריתם.
-
צה"ל ביים מלחמה בגולן. איש לא טרח לספר על כך לתושבים
-
"אין החזקתם במחנות ריכוז מוצדקת יותר"
-
ההמלצות לטיפול בערבים: "למנוע ככל האפשר התגבשותה של שכבת משכילים רחבה"
-
התוכנית: לגרש ערבים ("בלי ברוטליות מיותרת")
פורסם ב"הארץ", 21 בדצמבר 2018
בדצמבר 1949 כתב מנכ"ל משרד החוץ, ולטר איתן, לשר הממונה עליו משה שרת על תוכנית לגירוש תושביהם של שמונה כפרים, חצי שנה לאחר תום המלחמה.
-
-
מאמרים ומחקרים
-
כלים מתאימים: משרד החוץ ואמנסטי ישראל, 1977-1969
-
ביטוח לסיכון פוליטי: ההתנחלויות וחברת הביטוח הממשלתית ינאי
מסמכים שנחשפו לבקשת מכון עקבות מתארים את רשת הביטחון הכלכלית שהעניקה ממשלת ישראל לגופים מסחריים והתיישבותיים שהחלו לפעול מעבר לקו הירוק. רשת ביטחון זו כונתה "ערבות פוליטית", או "ביטוח פוליטי", ונועדה לבטח את המשקיעים בשטחים הכבושים מפני אובדן השקעותיהם. עם הרחבת השימוש בכלי זה נוסדה חברה ממשלתית ייעודית לביטוח מפני "סיכונים פוליטיים" – ינאי. -
תיק גל-17005/6: ארגון מחדש של הפיקוח על אזרחי המדינה הפלסטינים בשלהי הממשל הצבאי
תיק ארכיון המדינה גל-17005/6 ממשרד היועץ לענייני ערבים מכיל מאות עמודים, המתעדים חלק מהפרק האחרון של מנגנון הממשל הצבאי על הפלסטינים אזרחי ישראל. פתיחתו לעיון של התיק בן 446 העמודים בארכיון המדינה עוכבה במשך שנתיים.
-