כך כמעט סיפחה ישראל בטעות את רצועת עזה וחצי האי סיני, ובהזדמנות זו התוודעה אל דיני הכיבוש במשפט הבינלאומי.
טיוטות מנשר ותקנות שעת חירום בדבר שטח מוחזק
ב-4 בנובמבר 1956 העביר היועץ המשפטי לממשלה, חיים כהן, לשר הביטחון דוד בן גוריון, טיוטות של מסמכים לחתימתו, מסמכים שנועדו להסדיר את מעמדם המשפטי של השטחים שכבש צה"ל בימים האחרונים, בחצי האי סיני ורצועת עזה.
טיוטת המנשר קבעה כי שר הביטחון מכריז על השטחים שנכבשו כשטח מוחזק (המסמך שמובא כאן מתייחס לחצי האי סיני). טיוטת תקנות שעת חירום בדבר שטח מוחזק, שנוסחו מכוח דבר חוק ישראלי (פקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח – 1948) מבקשת לקבוע כי כל חוק שחל בישראל יחול גם ב"שטח המוחזק" וכי כל בעלי סמכות חוקית במדינת ישראל יהנו מסמכויותיהם אלה גם בשטח המוחזק.
אזהרה מפני סיפוח
במכתב זה לשרת החוץ גולדה מאיר מתרה יועצו המשפטי של משרד החוץ, שבתאי רוזן, מפני סיפוח סיני הרצועה, עם חתימתו הצפויה של שר הביטחון על המסמכים שהכין היועץ המשפטי לממשלה. במכתב מסביר רוזן כיצד מפירה החקיקה המיועדת את עקרונות הדין הבינלאומי, ומדגיש כי זכויותיו של המפקד הצבאי לפעול ברצועת עזה ובסיני שואבות מהמשפט הבינלאומי בלבד, ולא מהמשפט הישראלי.
"המנשרים שראיתי פירושם סיפוח ממשי של האזורים למדינת ישראל", כתב רוזן, והזהיר כי סיפוח כזה עלול לגרום לבעיות מדיניות מרחיקות לכת. בסיום המכתב דיווח רוזן למאיר כי בעקבות שיחתו עם שר המשפטים עוכב בינתיים פרסום החקיקה, והפציר בה לקיים התייעצות מהירה בעניין.
למכתבו של רוזן צורפו טיוטות המסמכים: המנשר שמורה כי אזור חצי האי סיני יחשב כ"שטח מוחזק" בידי צה"ל ותקנות שעת חירום המחילות את הדין ואת הסמכות המנהלית של ישראל על חצי האי סיני ועל רצועת עזה (מסמך 1).
חוות דעת: על המעמד המשפטי של השטחים החדשים
ב-6.11.1956, למחרת התראותיו בדבר טיוטות המנשר והתקנות שהיו עלולים להביא לסיפוח רצועת עזה וסיני, הכין היועץ המשפטי של משרד החוץ, שבתאי רוזן, חוות דעת מפורטת בעניין. רוזן הסביר את יסודות דיני הכיבוש במשפט הבינלאומי והבהיר כי במקרה של סיפוח, הפגיעה המדינית בישראל עלולה להיות קשה.
חוות הדעת הועברה אל לשכותיהם של שר הביטחון, הפרקליט הצבאי הראשי, היועץ המשפטי לממשלה והיועץ המשפטי למשרד הביטחון, כחלק ממאמציו של רוזן לקיים דיון דחוף בטרם ייחתמו המסמכים בידי ראש הממשלה ושר הביטחון, דוד בן גוריון. חוות הדעת מציינת כי התקנות הנלוות לאמנת האג ולאמנת ג'נבה הרביעית הן המסגרת המשפטית הרלוונטית לפעולתה של ישראל בשטחים שכבשה.
חוות הדעת של הפרקליט הצבאי הראשי
ב-6.11.1957, אותו יום בו התקבלה אצל הפרקליט הצבאי הראשי חוות הדעת של היועץ המשפטי של משרד החוץ המתריעה מפני הסיפוח (מסמך 2), העביר הפצ"ר אל היועץ המשפטי לממשלה חוות דעת משלו בעניין "מעמד רצועת עזה וסיני" ודרכי הטיפול המשפטי באזורים אלה.
במכתב התריע הפצ"ר, אל"מ ד"ר מאיר זהר, כי סיפוח רצועת עזה וסיני לישראל אסור על פי הדין הבינלאומי, והציע כמה דרכים משפטיות להחלת השלטון הישראלי ברצועה ובסיני. המכתב התייחס לאותם מקורות מהמשפט הבינלאומי שעליהם הצביע גם היועץ המשפטי של משרד החוץ, שבתאי רוזן, בחוות הדעת שלו. "במקרה ולא יינקט אף צעד מן הצעדים המפורטים לעיל הרי מוסמך יהיה לפעול באזור מפקד הצבא כנציג המעצמה הכובשת כמובנה באמנת ג'נבה משנת 1949."