מפענחים את הממשל הצבאי - פרויקט קיטלוג מסמכים

מכון עקבות מזמין אתכם להשתתף בפרויקט מפענחים את הממשל הצבאי, ולקטלג מסמכים ארכיוניים מתקופת הממשל הצבאי בישראל (1966-1948).

השתתפות בפרויקט תסייע לחוקרי מכון עקבות ברישומם של אלפי המסמכים שמצויים בארכיון הדיגיטלי שלנו, ותאפשר לך – המקטלג – הצצה ישירה ובלתי אמצעית למסמכים המתעדים את תקופת הממשל הצבאי בישראל. הפרויקט נועד לקדם את המחקר ההיסטורי – שלנו ושל אחרים – על אודות אחד הפרקים המושכחים בתולדות היחסים בין מדינת ישראל לאזרחיה הפלסטינים.


אין כל צורך בידע מוקדם, הפרויקט פתוח לכולם! כדי להצטרף לפרויקט ולהתחיל לקטלג מסמכים, היכנסו לאתר הפרויקט בפלטפורמת Zooniverse.

הוראות מפורטות לקיטלוג המסמכים ניתן למצוא במדריך לקיטלוג בפרויקט מפענחים את הממשל הצבאי.

הממשל הצבאי 1966-1948: אסופת מסמכים

הממשל הצבאי 1966-1948, אסופת מסמכים הוא ספר בפורמט אלבומי גדול בהוצאת מכון עקבות, ובו מסמכים מוערים מתקופת הממשל הצבאי שהוחל על אזרחיה הפלסטינים של המדינה. מסמכים אלה היו בחלקם בלתי נגישים לציבור עד כה, ונפתחו רק עתה לעיון. זהו אוסף ראשון מסוגו המכיל כמאה מסמכים שנאספו ונבחרו בקפידה: תכתובות, פרוטוקולים, מפות, צילומים, עדויות וקטעי דו"חות שהצבנו בהקשרם, הוספנו להם הסברים וארגנו על פי נושאים. הספר – בן כשלוש מאות עמודים – מספק מבט מעמיק על הממשל הצבאי, על מטרותיו ועל דרכי הפעולה שלו – וכל זאת על בסיס מסמכי הממשל עצמו ועדויות של מי שהיו נתיניו. הספר מיועד לכל מי שמתעניין בחברה הישראלית ובהיסטוריה המשותפת של יושבי הארץ הזו.

לקבלת הספר בתמורה לתרומה בסך 145 ש"ח (כולל משלוח בדואר או באיסוף ממשרדנו בחיפה):

סדרת מפגשי-רשת (ובינרים) על הממשל הצבאי

במסגרת הפרויקט קיימנו בחודשים האחרונים סדרת מפגשי-רשת (ובינרים) שנועדו לתת רקע ולהעמיק את הידע של הציבור הרחב על הממשל הצבאי ופעילותו. במסגרת זו קיימנו חמישה מפגשים, שדנו בהיבטים שונים של הממשל הצבאי ופועלו. כל המפגשים זמינים לצפייה חופשית:

מבוא לממשל הצבאי:

בוובינר שהתקיים ב-15 ביולי 2020 תיאר חוקר מכון עקבות, אדם רז, את הממשל הצבאי שהוחל על אזרחי ישראל הפלסטינים בשנים 1966-1948, תפקידיו העיקריים, המבנה שלו ודרכי פעולתו.


מטרותיו של הממשל הצבאי:

במפגש שהתקיים ב-5 באוגוסט 2020 סקר חוקר מכון עקבות, אדם רז, את מטרותיו – הגלויות והסמויות – של הממשל הצבאי, על בסיס מסמכים שנחשפו בארכיונים שונים בחודשים האחרונים.


לחיות תחת הממשל הצבאי:

במפגש שהתקיים ב-9 בספטמבר 2020 סיפר הסופר והפובליציסט עודה בשאראת על חיי היום-יום תחת הממשל הצבאי, ועל השפעותיו על החברה הפלסטינית במדינת ישראל.

 


המחלוקת על הממשל הצבאי:

במפגש שהתקיים ב-14 באוקטובר 2020 סקר אדם רז, חוקר מכון עקבות, את המחלוקת שאיפיינה את הממשל הצבאי לאורך כל שנות קיומו, ואת עמדותיהם – המפתיעות לעתים – של אישי ציבור, מפלגות ותנועות.

 


לחקור את הממשל הצבאי – מפגש חוקרות וחוקרים:

במפגש שהתקיים ב-4 בינואר 2021 התארחו כמה מהחוקרים הבולטים שכתבו על הממשל הצבאי מפרספקטיבות שונות ובתקופות שונות: סברי ג'רייס, שספרו "הערבים בישראל" (1966) היה הראשון שתיאר את הממשל הצבאי; ד"ר שרה אוסצקי-לזר, מראשונות החוקרות של הממשל; ד"ר ארנון דגני, שחקר בשנים האחרונות את חיי היום-יום בממשל הצבאי. הנחה את הדיון חוקר מכון עקבות אדם רז.