09.8.2020
מסמך שאיתר מכון עקבות מגלה: שטח אש הוקם בדרום הר חברון ביוזמת שרון בכדי לנשל פלסטינים

לקראת דיון שיתקיים ביום ב' השבוע בבג"ץ, הגישה האגודה לזכויות האזרח מסמך שאיתרנו בארכיון המדינה: תמליל ישיבה בה הורה אריאל שרון לנציגי הצבא להקים שטחי אימונים בדרום הר חברון בכדי לנשל את תושבי האזור הפלסטינים מאדמותיהם.

השבוע צפוי להתקיים בבג"ץ דיון נוסף בעתירתם של מאות תושבי אזור "מסאפר יטא" שבדרום הר חברון כנגד מאמצי המדינה לעקור אותם מאדמותיהם ולהרוס שמונה כפרים. המדינה פועלת מ-1999 כדי לפנות ממקומם את תושבי האזור בטענה כי האזור הוכרז בתחילת שנות השמונים כשטח אש: שטח אש 918.

לקראת הדיון הציגו העותרים בפני בית המשפט תמליל של ישיבה מיולי 1981 המספק הצצה נדירה למניעים שהביאו להכרזה על שטח אש 918  ומחזק את טענת העותרים כי ההכרזה היתה בלתי חוקית ומנוגדת לעקרונות הדין הבינלאומי, וכי לא נבעה כלל משיקולים מבצעיים.

המסמך, סטנוגרמה של דיון שקיימה הוועדה להתיישבות המשותפת לממשלה ולהסתדרות הציונית ביולי 1981, מראה כי יו"ר הוועדה ומי שכיהן כשר החקלאות באותה עת אריאל שרון, הוא שהציע לקציני הצבא שנכחו בישיבה להקים באזור שטחי אימונים. שרון פנה לנציגי המטכ"ל ואמר "אנו רוצים להציע לכם שטחי אימונים נוספים […] בגבול שב[ין] שיפולי הרי חברון למדבר יהודה". שרון הסביר את המוטיבציה המדינית מאחורי הצעתו, באמרו כי יש לממשלה עניין בנוכחות של הצבא בשטחים האלה בשל "התפשטות ערביי ההר הכפריים בגב ההר לכיוון המדבר".

הצעתו של שרון תורגמה להחלטה רשמית של הוועדה, ובסיכום הישיבה נקבע כי עוזר שר החקלאות לענייני התיישבות שנכח בישיבה ייפגש עם נציגי הצבא על מנת להציג בפניהם את המקומות שבהם יש עניין להרחיב את שטחי האש על פי "הקווים והכוונות שמצאו את ביטויים בעת הדיון".

בעקבות מסמך קודם שאיתר מכון עקבות והוגש בשנת 2017 לבית המשפט בפרשה זו – הנחייה מ-1967 של הפרקליטות הצבאית שמורה שאין לפנות אזרחים מבתיהם לצורך אימונים צבאיים – העיר השופט מלצר לנציגי המדינה כי על פי המסמך לא היה מקום להקים שטח אימונים באזור מאספר יטא.

לכתבתו של עופר אדרת בעיתון "הארץ" אודות המסמך: https://akvt.in/Mas-Yatta

לקריאת המסמך במלואו https://akvt.in/1981-7-12f

לקריאת חלקי המסמך הרלוונטיים: https://akvt.in/1981-07-12e

לקריאת בקשת האגודה לזכויות האזרח להגיש המסמך לבג"ץ: https://akvt.in/ACRI-Mas-Yatta

לקריאה נוספת על העתירה ועל הניסיונות לפינוי תושבי כפרים באזור מסאפר יטא בדרום הר חברון, ראו באתר האגודה לזכויות האזרח.